Tip: Maak je tuin winterklaar!

Adviezen en tips voor uw tuin in de herfst en winter

Hoewel oktober en november ons vaak nog een korte nazomer-toegift geven, is het toch verstandig om uw tuin in deze maanden volledig winterklaar te maken. In deze periode kan de (nacht)vorst al behoorlijk toeslaan. Met een aantal maatregelen kan uw tuin de winter goed aan. Wanneer het weer het toelaat valt er voor de ware tuinliefhebber zelfs in de herfst en winter altijd wel iets te genieten of aan te pakken. De tuin kan er immers nog prachtig bij staan, met die laatste nazomer bloeiers.

Tips voor uw tuin in de Winter

  • Dek de vaste planten af met een laag bladeren, compost of een mengeling van mest en turf. Hierdoor is het schadelijke effect van (nacht)vorst veel beperkter. 
  • Rododendron, azalea’s en hortensia’s aan de voet tegen koude beschermen. Ook dit is bedoelt om de effecten van (nacht)vorst binnen de perken te houden. 
  • De bodem bij bladhoudende soorten zoveel mogelijk vochtig houden. Denk hierbij ook aan uw groenblijvende haag. 
  • Pak de ent-plaats van uw rozen in met bijvoorbeeld stro of een mix van mest en bladeren, of gebruik een rozenkraag. De ent-plaats is kwetsbaar en er kan anders vrij snel schade ontstaan. Bij stamrozen omwikkelt u de ent-plaats en de takken met stro of minder fraai maar wel effectief, trek een plastic vuilniszak over de kop van de stamroos en bint deze onder de occulatie dicht. Hiervoor zijn ook speciale rozen hoezen te koop. 
  • Hoge grassoorten, zoals pampasgras bindt u bij elkaar; bescherm ook de wortelkluit tegen (nachtvorst). 
  • Zet niet-vorstbestendige potten in een vorstvrije ruimte. Zo voorkomt u kapotvriezen. Maak potten en kuipen schoon en zet ze op hun kop. 
  • Laat de tuinslang leeglopen en berg hem liefst in een vorstvrije ruimte op. Zo wordt kapotvriezen voorkomen. 
  • Sluit de buitenkraan af. 
  • Maak voederplaatsen voor vogels. 

Planten van struiken en bloemen in de herfst

Zolang het niet vriest mogen in november nog heesters, rozen en vaste planten geplant worden. Heeft u uw voorjaarsbollen nog niet geplant; het kan nu nog, mits het niet vriest. Dek uw pas geplante heesters, rozen en andere planten af met een laag bladeren, verteerde stalmest of ander organisch materiaal. Dit voorkomt uitdroging van de grond, geeft bescherming tegen bevriezen en verbetert de groei. Geef de nieuwe aanplant extra water. Wilt u niet-vorstgevoelige bladverliezende struiken en klimplanten verplanten, doe dit dan na de eerste dagen met nachtvorst. Geef ook deze voldoende water.

Snoeien in de herfst en winter

Is uw haag te breed geworden, u kunt hem nu flink terugsnoeien. Dit geldt voor zowel groenblijvende hagen zoals taxus, als voor de meeste bladverliezende hagen. Dit gaat niet op voor coniferen. Deze lopen meestal niet meer uit op het oude hout. Een schutting of gaaswand begroeid met klimop is eigenlijk net een haag. Knip daarom te lang gegroeide scheuten vrij dicht bij de schutting terug. De blauwe regen (Wisteria) langs een schutting of pergola kunt u nu ook terugsnoeien. Kies enkele jonge takken uit en bindt deze bij elkaar. Dit geeft meer ruimte om te snoeien. Van de oudere takken snoeit u de zijtakjes terug tot ongeveer 10 cm, vlak boven een knop.

Bron: http://www.woonwebsite.nl/

Hogedijk 25
2435 ND Zevenhoven
Tel.: 0297 594042
Fax.: 0297 566202
Mob.: 06 20622627